Uiterlijk in 2030 wil Ziggo Dome klimaatneutraal en circulair zijn. Voor ons betekent dat streven naar netto 0 Co2-uitstoot en geen restafval. Onvermijdbare uitstoot gaat worden gecompenseerd.
Zojuist maakte tijdens een panelgesprek op ESNS duurzaamheidsmanager Kees Lamers bekend wat de plannen zijn voor de komende jaren tot 2030. “We hebben de Co2-voetafdruk van evenementen in de Ziggo Dome berekend. De totale voetafdruk op het gebied van energie, eten en drinken, afval, mobiliteit en water is bijna 75 ton Co2.” Het transport van toeleveranciers, de autokilometers van bezoekers en het verkochte eten en drinken zorgen met 95% van het totaal voor de grootste uitstoot. Afval is verantwoordelijk voor 1%.
Voor de Ziggo Dome is het eten en drinken verantwoordelijk zo'n 19% van de totale Co2-uitstoot. Het doet er dus toe wat voor eten er wordt verkocht. Tijdens de evenementen wordt daarom uiterlijk in 2030 gestopt met het verkopen van eten met een grote en zeer grote klimaatimpact. 84% van al het eten heeft nu nog een hoge of zeer hoge impact. Dit betekent de komende jaren een grote verschuiving van dierlijk naar plantaardig eten.
Mobiliteit & Transport is met 77% verantwoordelijk voor verreweg de grootste uitstoot. Dit komt vooral door tientallen miljoenen gereden autokilometers van crew, concertbezoekers en toeleveranciers. Het aandeel mensen dat met het OV of bijvoorbeeld georganiseerd busvervoer komt, moet verdubbelen naar 80% voor de Ziggo Dome.
Daarnaast produceert de Ziggo Dome jaarlijks restafval dat wordt verbrand. Uiterlijk in 2030 willen wij die uitstoot tot 0 reduceren. Een grote opgave waarbij we ook rekenen op de medewerking van onze bezoekers.
We zien het als onze verantwoording om een bezoek aan de Ziggo Dome groener te maken. Vanaf de opening in 2012 is en blijft duurzaamheid en het terugdringen van de carbon footprint een prioriteit van de Ziggo Dome. Meer over duurzaamheid in de Ziggo Dome lees je hier.