Op 5 juni keert Peter Gabriel na 10 jaar terug naar de Ziggo Dome! Het soloconcert van medeoprichter, het creatieve brein en originele lead zanger van de band Genesis wil je niet missen! Nog geen tickets gescoord? Je kunt er nog bij zijn! Ter voorbereiding op het concert zocht Hitjescollege voor ons uit wat het verhaal is achter de Afrikaanse invloeden in het nummer Biko. Nieuwsgierig? Je leest het hieronder.
Steve Biko was een Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist. Hij overleed op 12 september 1977 aan zijn verwondingen, toegebracht door mishandelingen van de politie een maand eerder. Toen Peter Gabriel over zijn dood hoorde via een BBC-uitzending, greep het verhaal hem dusdanig aan dat hij besloot tot het schrijven van een politiek getint lied. De tragische dood van de activist en de interesse van Gabriel in Afrikaanse muziek vielen toevalligerwijs samen, waardoor zijn lied over Steve Biko voorzien is van een Afrikaans muzikaal sausje.
“Biko” zou gezien kunnen worden als de voorloper van het album “Graceland” van Paul Simon, dat 5 jaar later werd uitgebracht. De Afrikaanse invloeden zijn namelijk talloos. Zo zingt Gabriel “Yihla Moja”, hetgeen “Kom, geest” betekent in Xhosa. Xhosa is een van de talen die in Zuid-Afrika gesproken wordt. De bekendste spreker is Nelson Mandela. Daarnaast heeft Gabriel drie Zuid-Afrikaanse liederen geïntegreerd in “Biko”: “Ngomhla sibuyayo”, “Senzeni Na?” en “Nkosi Sikelel iAfrika”. Tweede genoemde werd gezongen op de begrafenis van Biko, en derde genoemde werd later het volkslied van Zuid-Afrika (na de apartheid).
Gabriel heeft tussen de Afrikaanse invloeden ook een doedelzak opgenomen in zijn lied. De combinatie van doedelzak en tribale Afrikaanse ritmes kwam nog niet voor, maar Gabriel had een twijfelachtig argument waarom deze combinatie goed kon. Hij ontdekte namelijk dat de doedelzak helemaal niet zijn oorsprong kent in Schotland, maar eigenlijk is uitgevonden in het Verre Oosten. Waarom de culturen van het Verre Oosten en Afrika wel gecombineerd mochten worden, maar de Gaelische en Afrikaanse niet, is mij een raadsel. Nou speelde hij wel een klein beetje vals, want het zijn geen echte doedelzakken die je hoort op de opname, maar synthesizers die doedelzakken nadoen.